11 saker jag gör bra

Givetvis ska jag slänga in en lista på saker jag tycker att jag gör bra i mitt föräldraskap, jag kan ju inte bara vara negativ heller. Dessutom skriver jag elva punkter så att det överväger de ”dåliga” tio.

 1. Egengjord mat. Jag serverar nästan enbart hemlagad mat och bakar eget bröd till barnet. Jag gör givetvis undantag, speciellt när vi åker någonstans. Dethär är absolut en kostnadsfråga, skulle jag ha mer pengar skulle jag antagligen föda upp mitt barn på Hipp-burkar.
 2. Lek, bus och gos. Varje dag innehåller dessa tre komponenter. Vissa dagar blir det såklart mer av något och mindre av något annat men alltid gör vi dessa saker under dagens lopp.
 3. Inga krämer. Jag använder ingen tvål i badvattnet och lägger endast potatismjöl på röd rumpa. Det skulle säkert vara annorlunda om vi fått en spybebis eller en bebis med väldigt torr hud, men nu undviker jag krämer för det mesta eftersom det fungerar så bra (undantag gör vi ibland för zinksalva när något veck varit riktigt irriterad och potatismjölet inte hjälpt).
 4. Prat. Jag pratar och förklarar mest hela tiden. Det är ingen skillnad om vi är ute på promenad eller plockar med duplobitarna, jag pratar på.
 5. Potta. Vi introducerade pottan relativt tidigt (10 månader).
 6. Föräldrar som finns där hela tiden. Eftersom vi fick barn under slutet av studietiden och jag fortfarande är vårdledig så får han mycket tid med sina föräldrar.
 7. Lekro. Jag försöker uppmuntra och föregå med gott exempel kring att leka och plockar länge med leksaker och böcker för att visa att man inte behöver ha action hela tiden. Dethär är ju antagligen delvis en personlighetsgrej men jag försöker också lära in att man kan leka lugnt och bläddra länge i en bok.
 8. Böcker. Ja, böckerna försöker jag uppmuntra och läsa ur varje dag. Antagligen eftersom jag själv är en sån bokmal. Och som barnet uppskattar det!
 9. Inte alltid allt nytt. Detta är en punkt som bebisen verkligen inte märker själv ännu men jag försöker handla medvetet och second hand, bl.a. för att visa att man inte alltid behöver nyaste nytt, det fungerar toppen att använda saker andra redan lekt med.
 10. Skärmen är ingen barnpassare. Vi tittar på Pingu och Babblarna ibland, men då är jag alltid med och tittar. Jag har ju på tv:n på dagarna men då försöker jag nog alltid lägga barnet så att det inte ser skärmen, men vill den titta när det kommer något spännande reklamljud får han givetvis. Men jag använder inte (ännu) skärmen som barnpassare.
 11. Allt mamma kan, kan också pappa. Amningen kunde ju bara jag ta hand om, men annars strävar jag efter att vi båda föräldrar ska kunna utföra alla sysslor (matningar, lek, blöjbyten, tröst, nattningar….), vilket i förlängningen betyder att jag när bebisen blir mer medveten måste börja köra bil igen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s