12 månader!

Tolv månader har gått vilket betyder ett år! På ett sätt har tiden gått supersnabbt, på ett annat sätt har han alltid funnits. Ett år betyder också att dessa månadssammanfattningar nu avslutas, och att jag också måste skapa en ny kategori om jag tänker fortsätta blogga om barn. För nu är det ingen ”beibi” det handlar om längre. Är dock väldigt glad att jag skrivit en gång i månaden eftersom jag nu har svart på vitt vad som hänt det senaste året och något att jämföra med om det någon gång i framtiden blir syskon (ta i trä).

Storlek: Rådgivningsbesöket vid 1 år + 4 dagar visade att han är 11,3 kg och 78 cm. Viktökningen har alltså avstannat lite medan han har skjutit på längden senaste tiden och nu börjat närma sig nollkurvan (han var tidigare alltid på minus vad gäller längden).

Klädstorlek: huvudsakligen 86, men stora 80 och små 92 används nu också.

Utseende: Glad och söt. Och håret börjar allt mer bli en hockeyfrilla. Flera har redan frågat om han blivit klippt i håret eftersom det växer så snyggt och frisyrlikt.

Humör: För det mesta glad och nöjd. Men är envis som en åsna när han vill något (undrar vem han fått det i från..?)

Äter: Rutinerna fortsätter med morgongröt, lunch vid 11, mellis kl 15, middag kl 17 och kvällsgröt kl 19-20. Han äter själv plockmat och gapar duktigt om vi matar. Amningen har avslutats och han dricker piimä till lunch och middag, en deciliter ersättning efter kvällsgröten. Ingen ost ännu, men grädde och grynost har han ätit några gånger och gillat. Dessutom har han fått babyvänlig våffla (gillade!) och tycker om att äta frukt han får plocka själv i munnen.

Tycker om: det samma som förra månaden (att bläddra i böcker, leka tittut-lekar, krypa runt i lägenheten, gå med gåvagnen). Bilar är en ny grej som han börjat gilla rejält. Han låter som en bil och drar bilar och traktorer fram och tillbaka på  golvet.

Tycker inte om: när han inte får som han vill.

Övrigt: Gick två steg utan stöd vid 11 mån + 17 dagar. Men efter det har han vägrat att gå själv. Hostandet på beställning fasades ut under månaden och numera skrattar han på beställning istället. Går alltid på pottan när han vaknat på morgonen och det händer alltid något! Antalet bajsblöjor har väl minskat med kanske 70 procent denna månad. Fick uppleva sin första nattning utan föräldrar denna månad och sov även första hela natten utan sin mamma och en natt utan oss båda.

Som elvamånaders har han för första gången också träffat andra bebisar och storögt tittat på när de plockar med leksaker och hasar sig fram vid församlingens föräldra-barn-grupp.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s