Dagen min son blev förlamad i halva ansiktet

Igår på söndagkväll hände det där som en aldrig vill vara med om som förälder. Vi ringde till akutens sjukvårdsupplysning och de sa åt oss att komma in genast. En vill ju att sån personal säger ”Ni är de mest ängsliga föräldrarna som någonsin ringt hit. Ta ett chill pill och se på lite söndagsrepriser på tv”. Men de sa de alltså inte. I bilen på väg från Bergö mot Vasa så såg jag Allers-artikeln framför mig. Min son blev förlamad i halva ansiktet skulle absolut den braskande rubriken vara och sedan skulle vår söndag skildras med meningar som ”När de vaknade på söndagsmorgonen av sonen Johannes joller visste de inte att de om några timmar skulle höra sin son gallskrika medan läkarna tog ryggmärgsprov på honom”.

Men som tur var verkar det här inte sluta i någon Allers-artikel. Vi tillbringade flera kvällstimmar i akutens lekrum och hela natten i ett kallt rum på VCS och jag hade svårt att sova för alla skräckscenarier som finns. Men idag mår herremannen finfint iklädd sjukhuspyjamas från 90-talet (med kaniner som kör skottkärra!) och nätmössa. Fortfarande är hans ena ansiktshalva i lite sämre skick men han är glad och nöjd och ler stort till all sjukhuspersonal som kommer och tittar på honom.

WP_001692

Gissningarna lutar åt borrelia (det misstänks visst alltid först vid kombinationen små barn och förlamning) vilket ju känns lite främmande eftersom en sexmånaders inte tumlar runt ute bland skog och mark. Och antagligen får vi åka hem redan idag.

Annonser

15 tankar om “Dagen min son blev förlamad i halva ansiktet

  • Tack! Jämfört med igår är det redan bättre så det känns skönt att det går åt rätt håll. Men vad skraj en blir när dåliga saker händer åt ens barn… Hoppas att han hädanefter är helfrisk tills han fyller 95.

   Gilla

 1. Nej fy så otäckt, finns nog inget värre än när barnen blir sjuka! de tror inte det kan inte var nån biverkning från senaste vaccinationen då? Hoppas de hittar orsaken snabbt och att han fort blir frisk! :)

  Gilla

  • Ja usch! Man känner sig ju så otillräcklig när man inte kan göra dem bättre med ett trollslag eller en puss! Ingen läkare nämnde ens ordet ”vaccination”, men jag tänkte nog tanken själv.. Men läkare brukar väl överlag vara lite försiktiga med att kritisera vaccinering.

   Gilla

 2. Vad jobbigt. Min son hade ansiktsnervsförlamning då han var lite på ett år. Det gick om efter ungefär fyra månader. Än idag vet vi inte vad det kom ifrån, men det utlöstes iallafall då han drog ner någonting tungt i ansiktet på sig. Hoppas det går om fort!

  Gilla

  • Vad bra att det gick om Lotta! Redan ikväll så verkade det ännu bättre jämfört med tidigare på dagen med Johannes ansikte :) jag har aldrig tidigare hört om ansiktsnervsförlamning innan (förutom äldre människor som får en stroke), men det verkade vara ganska vanligt! Barnläkaren menade att det räcker med att barnet utsätts för exempelvis drag för att en förlamning/rörelsenedsättning kan ske..

   Gilla

 3. Nej så skrämmande att läsa, det går inte ens att tänka sig den skräck ni måste ha känt. Hoppas han blir bra snabbt, och att det inte är något allvarligt!

  Gilla

  • Som tur är minskar symptomen och vi får ordentlig läkarvård :) Men skräcken som grep tag i en när jag insåg att det kunde vara något allvarligt.. Usch. Tror jag ska pyssla ihop en Bubble Boy-bubbla åt honom för att skydda honom från allt ont.

   Gilla

 4. Hej,
  det låter verkligt otäckt! Finns inget värre än när ens bebis blir allvarligt sjuk:(
  Det första som slog mej var om han nyligen råkat få polio-vaccin?
  Jag har själv haft ett barn som fått allvarlig skada av vaccin och barn som fått mässling av mässlingvaccinet. (Alla har ju rätt till egen åsikt kring vaccinatoner, det är känsligt ämne). Men det finns biverkningar, och tyvärr har vi råkat ut för andra än de vanliga feber och ömhet.

  Hur som, låter det toppen om det verkar vara på bättringsvägen. Skönt!

  Gilla

  • Polio fick han för en och en halv månad sedan, så det finns ju absolut en risk att det är en biverkning! Men ingen läkare på sjukhuset har ens nämnt att det skulle kunna vara vaccinationsrelaterat. Jag ska försöka läsa på lite och prata med dem när vi ska dit för röntgen imorgon.
   Och ja, skönt att det redan nu blivit synbart bättre!

   Liked by 1 person

   • Ok..du kan nog vänta dej att läkarna kommer att slå bort den biverkningen. När vi var akut till Tammerfors sjukhus och lillen hade repat sig lite, så var det nog ingen som lyssnade när jag nämnde vaccinskada. Sedan sa jag det till kirurgen som tog mej på allvar.
    Kämpa på där!

    Liked by 1 person

 5. Vad hemskt :( Men vilken tur att han verkar må bättre redan :) Jag är en sån där mamma som tänker på allt hemskt som skulle kunna hända Anni, men ansiktsförlamning är ju verkligen inget som en skulle räkna med, har aldrig hört talas om det faktiskt! Skickar kramar i cyberspace till både Johannes och er föräldrar!

  Gilla

  • Tack Cecilia! Här har jag också räknat upp olika scenarion (matbitar tänker jag oroväckande ofta på nu när vi ger mosad föda, tänk om det skulle slinka med en morotsbit…?) Men jag har aldrig ens tänkt sådant som ansiktsförlamning, tumörer osv tidigare… Som tur är ska vi på hjärnröntgen imorgon så då kan sådant som blödningar och tumörer uteslutas. Och istället får en oroa sig över strålningsskador… Det är nog ett himla oroande det här att vara förälder! Kram

   Gilla

 6. Usch! :( hade själv ansiktsförlaming när jag var gick i lågstadiet.. Vi vet fortfarande inte vad det berodde på, men det gick om. Hoppas han får vara lika pigg o kry som gambäfammo Birgit resten av sitt liv! :)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s