Att tänka på när det vankas dop

Nu sitter vi i Mazdan och är på väg till Åbo. Det brukar ju vara semester att åka till Österbotten, både före och efter vi har fått barn. Där finns alltid mat i kylskåpen, ingen skola/jobb att tänka på och nuförtiden finns det massor med människor som gärna vill hålla Johannes i famnen. Men denhär veckan har det inte varit så mycket semester. Mest doptankar och listor och allergivänliga kakrecept som ska testas. Nu när hela ståhejet är över så känns det nog i huvudet hur trött jag är. Så det blir att ta semester i Åbo istället när vi kommer ner. Eftersom jag sitter i baksätet med bara en sovande bebis som sällskap tänkte jag bjuda på min fem i topp lista att tänka på när det är dags för dop / annan rolig fest:

1. Något gammalt och något nytt

Här menar jag inte mina loppisfyndade glas som fick fungera som blomvaser. Utan att använda sig av något inom släkten, anknyta en ny generation till den tidigare. För oss fick det bli församlingshemmet (där jag döptes först av alla när det var nybyggt 1990) och dopklänningen (som Johannes farmor virkade till Jimmys dop). Sen fick vi också något nytt, som kommer följa med om det blir framtida dop: en näsduk med Johannes namn och dopdatum på.

_DSC00931

2. Gör annorlunda

Jag är lite allergisk mot att det alltid och överallt ska vara ljusblått och ljusrosa när det gäller småbarn så vi bestämde oss för att köra på fina mörkgröna sidenband till dopkolten. Kanske lite annorlunda och inte så traditionellt men snyggt mot den virkade klänningen. Och jag vet att det är vanligt med bebisar i marsipan att ha på doptårtorna, men vi valde aktivt bort det och hade istället kiwi och jordgubbar.

3. Lämna över det jobbiga till experterna

Mamma gjorde gräddtårtor, Lotta fixade smörgåstårtor, hon som har blomaffären på Bergö band ihop sex jättefina blombuketter och min lillasyster fixade min frisyr. Ingen chans i hela världen att jag skulle ha klarat av någon av uppgifterna. Istället tejpade jag ihop dukarna till buffébordet, för det är jag expert på.

_DSC01031

4. Presentbord

Alla som kom på dopet har ju redan gett jättefina klädpresenter till Johannes när han var nyfödd så jag var inte alls beredd på presenter. Men vi fick tipset att lägga fram ett tomt bord och det behövdes. Så många fina saker han fick! Mina två minsta kusiner hjälpte till med att öppna paketen och de var mest intresserade av den gröna sedeln som fanns i ett av kuverten. Ännu idag när de kom via funderade de på vad Johannes ska göra med sin peng.

5. Listor på allt

”Vad ska göras idag”-lista, ”Vad ska packas med till förs.hemmet”-lista, ”Vad ska Johannes ha för saker på lördag”-lista, Handelslistor… Listor hjälper verkligen en mamma med amningshjärna som ibland inte vet var hon har satt sig själv. Som tur var har jag ännnu inte tappat bort Johannes! Efter dopet gick vi genom alla presenter och förde in dem i en excelfil, så nu har vi koll på vad som kommer varifrån och en luntlapp om minnet sviker.

Annonser

2 tankar om “Att tänka på när det vankas dop

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s