Cheesecake med kallrökt lax

_DSC0071Idag tänkte jag passligt till helgmyset tipsa om min nya favoritförrätt, nämligen laxcheesecake. (okej, favorit och favorit, jag har gjort det en gång men det var enkelt att göra och gott att äta.) Receptet hittade jag hos Kuriren, men jag modifierade lite. Insikt under bakningen: Man vet att man börjar bli gammal när man använder recept från Kuriren.

Du behöver:

– 350 g Malaxlimpa
– 100 g smält smör
– 2 askar (a 200 g) philadelphiaost
– 200 g crème fraiche
– 200-250 g kallrökt lax
– 2 rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar
– ev. 1 gelatinblad

Smält smöret och blanda ihop med mixad Malaxlimpa. Tryck fast degen i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar).

Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche. Krydda och blanda i finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Om du vill ha fastare fyllning blanda i ett smält gelatinblad. Lägg blandningen ovanpå Malaxlimp-bottnen och låt stå i kylskåpet tills det är dags att servera. Dekorera med en citronskiva och ät tillsammans med rucola-&tomatsallad.

6 tankar om “Cheesecake med kallrökt lax

Lämna en kommentar