Vappen i Åbo för dummies

Snart, närmare bestämt på torsdag och fredag är det dags för vappen! Högtiden när man får börja använda sin studentmössa, gå runt med ballonger, dricka mjöd och njuta av att studierna börjar ta slut för läsåret (?). Som evighetsstuderande (sjätte året and counting…) har jag hunnit med en hel del vappfirande och därför tänker jag nu ge er en kort sammanfattning av en av de största festligheterna för studerande.

Först av allt: vappen = valborgsmässoafton. Men eftersom alla dagar i en studerandes liv är en fest och de flyter ihop så brukar gemene studerande kalla både valborgsmässoafton och första maj för vappen.

IMG_1221

Picknick nedanför Sibeliusmuséet 2011 (året då det plötsligt började hagla mitt i picknickandet)

På valborgsmässoaftonen inleds festligheterna med picknick mitt på dagen. Förr i tiden skedde detta bakom Sibeliusmuséet. Nu brukar man se picknickade studerande i halare runt domkyrkoskvären. Ta med: halare, picknickmat, filt, solglasögon och en extra tröja. Om man vill göra det hela riktigt festligt kan man också packa med såpbubblor, ballonger och ett glatt humör. Och sen är det dags för dragkamp! Österbottniska Nationen och Nyländska Nationen brukar testa sina styrkor nere vid ån vid Apoteksmuseet Qwensel (alltså nära Blanko). I år inleds spektaklet 12.30. Sedan sker en roddtävling i ån.

_errores2014k

Emilia håller glatt upp Errores förra året och ett utdrag ur innehållet som var precis lika oseriöst som vanligt (om inte mer). 

Under dagen brukar det finnas folk som säljer/delar ut ÅA:s studentkårs (oseriösa) vapptidning Errores S:tae Valpurgis. Förra året satt jag i redaktionen och vi skrev en hel del oseriösa artiklar som handlade bland annat om delfiner, raggningsrepliker och ÅA:s möteskultur. + att vi tog en selfie med dåvarande rektorn.

Efter att ha hejat ivrigt under dragkampen är det dags att gå hem och byta bort studenthalaren i förmån för klänning och strumpbyxor + damma av studentmössan. Klockan sex prick gäller det att befinna sig på Vårdberget där studentkören Brahe Djäknar sjunger in våren och man äntligen får lägga på sig studentmössan. I år renoveras trapporna upp till Vårdberget så ÅU tipsar om alternativa vägar upp till festligheterna här. Ta med en skumppaflaska (+ glas) så att du kan skåla med dina vänner. Om man av någon anledning inte kan befinna sig på Vårdberget visas hela spektaklet direktsänt på YLE.

IMG_1234

Middag med studentmössorna på år 2011

919513_584362334917098_2107437519_o

År 2013 hade vi vappmiddag hemma hos Josefine. 

När alla väller ner från Vårdberget är det dags för middag. Flera föreningar ordnar middagar/sitzer och störst de senaste åren har Studentkårens middag på Kåren varit. Men självklart är det ju roligast (och billigare..) att samla ett gäng vänner och fira tillsammans. Efter middagen brukar det ordnas eftersläpp på Kåren. Musikens kvalitet och festnivån varierar kraftigt från år till år. Tips: går du till Kåren så ta med kontanter för eventuell narikka + få snabbare servering. Och när Kåren stänger brukar det alltid lösa sig med vart man ska gå vidare. Tips: låna en studentmössa med tofs av någon några minuter, det är mycket roligare att ha en sån än en vanlig studentmössa.

_DSC0151

Och när man vaknar på första maj-morgonen är det dags att klä på sig halaren igen och bege sig tillbaka till Vårdberget för då är det picknickdags igen. Vindruvor, jordgubbar, vattenmelon, chips, tuc-kex och lonkero rekommenderas att du tar med i picknickkorgen. Tyvärr är ju de flesta affärerna stängda på första maj så om du inte har förberett din picknickkorg kan du alltid svänga via Arezzo och ta med en pizza istället. Är du riktigt vappen-proffs har du givetvis med dig egengjord mjöd + muggar så du kan bjuda alla du delar picknickfilt med.

Det var det. Fira lugnt!

Annonser

2 tankar om “Vappen i Åbo för dummies

 1. Usch så bedrövligt med hagel..! 2011 var med andra ord ett bra år för mig att vara på utbytesstudier och inte fira vappen i Åbo.. ;) För ett par år sen började det regna lite efter ett par timmar typ minns jag, men eftersom jag har min lägenhet riktigt nära dendär parken så stack vi ett litet gäng till min lägenhet istället där vi fortsatte dricka och äta gott, så var kul ändå :)

  Jag la förresten nyss upp ett blogginlägg med lite bilder från några år av vappen-firande i Åbo, ifall du är intresserad :) –> http://marvelicious.blogg.se/2015/april/vappen-throwback-2.html#comment

  Gilla

  • Det var nog smart av dig att vara utomlands. Aldrig trevligt att plötsligt få hagel på sin picknickmat ;)

   Detdär är något man borde göra oftare! picknicka hemma alltså! all mat smakar ju dessutom så mycket godare om man äter det på en picknickfilt (oavsett om det sker inne eller ute) :)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s