Konsumera mindre (eller åtminstone smartare)

Jag antar att det inte är bara för mig det smakar illa att det idag är den köpfria dagen och igår (bokstavligt talat) gick alla bananaz över fenomenet Black Friday och gjorde inget annat än hängde på webshoppar och fyndade billiga klädesplagg och julklappar. (dubbelmoraltanten här, hej, speciellt med tanke på gårdagens inlägg där jag skriver om en hårprodukt….)

Jag förstår poängen med en köpfri dag (tanken är väl främst att man ska stanna upp och faktiskt tänka över sin (slentrianmässiga) konsumtion), men när det enda den gör är att man handlar dubbelt mycket dagen innan så blir den ju verkligen verkningslös.

Det finns en hel del jag vill köpa just nu, inte minst julpynt i mängd och parti. Ljusstakar, julgardiner och någon vacker julbricka att lägga upp pepparkakor på till eftermiddagsteet. Jag har den senaste åren försökt handla en hel del second hand. Det är ju i alla fall lite bättre för miljön och plånboken att handla second hand (jämfört med nyproducerat) även om det såklart är ännu bättre att låta bli att köpa saker överhuvudtaget. De senaste gångerna jag har gått på loppis har jag hållit upp ögonen för julföremål som finns på min önskelista. På Ekotori i Åbo hittade jag dethär för tre euro:

_DSC0307

_DSC0312

_DSC0308

Rött plåtfat med intakt klistermärke på baksidan som berättar att fatet kommer från J H Fabrikerna i Sävsjö. En färgförändring i lacken som syns i vissa ljus, men liknande skråmor kommer ju så lätt redan första gången men använder något nyköpt. Men till och med skruvarna som håller ihop handtaget med brickan är i bra skick (annars är det ju ett ganska klassiskt ställe att att hitta rost). Den orange-röda färgen gör att fatet nog kan vara framme året om, men just nu ser jag det som ett julfat.

Perfekt köp som minskade mitt behov av att shoppa julinredningsartiklar. Men givetvis är det ju inte helt okomplicerat att loppishandla saker. Behovet av att fynda billigt (oavsett om det är en nyproducerad vara eller second hand) säger ju också det en hel del om vårt slit och släng-samhälle. Underbara Clara säger det bra här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s