Den traditionella julmarknaden på Gamla Stortorget

I går var vi till julmarknaden på Gamla Stortorget här i Åbo. Utan att planera det hela har det snart blivit en tradition att åtminstone gå ett varv per år på marknaden. Samma försäljare står på plats fyra helger (lördag-söndag) i december så det brukar alltid finnas åtminstone en dag som passar för en för att gå dit och strosa.

_DSC0242

_DSC0246

De som studerar formgivning på Novia brukar samtidigt öppna ett litet rum i skolan så att man kan gå runt och titta på deras produkter och köpa det som faller en i smaken. I år var det ett mindre utrymme än vanligt och det hela var trångt och fullt med äldre människor som beundrade skärbräden och stockade upp framför vissa försäljningsbord så jag vet inte ens vad alla sålde. Men de här fruktskålarna: perfekta när man stylar kök för husförsäljning och vill placera de obligatoriska gröna äpplena eller gula citroner på något, eller hur?

_DSC02511

Tomten var på plats för att ta emot önskelistor och kramar, men när jag tog fram kameran hade han tagit en paus.

_DSC0261

_DSC0264

Försäljarna har ofta på sig gammaldags kläder och mycket ylle, men i år hade även ståndens inredning inspirerats av det äldre. Flera försäljningsstånd hade gamla kappsäckar som rekvisita och även jultavlor med vintage-känsla fanns till salu.

_DSC0253

Det är mest traditionella julsaker som säljs. Kransar, tomtar, julljus, skärgårdslimpor, smörknivar, brända mandlar, varma äpplen doppade i vitchoklad..

_DSC0257

… men i år fanns ett julstånd i produktfärgerna svart, vitt och grått. Snyggt och kul med lite kontrast till allt det mörkröda!

_DSC02671Fångade också en smed in action som sålde ljusstakar och olika beslag.

I år var det både mindre försäljare (det fanns till och med två tomma försäljningsstånd) och besökare. Men det hela kan ju bero på att det faktiskt fortfarande var november och vanligen brukar marknaden hållas första-fjärde adventhelgerna har jag för mig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s